Tijdschirftartikel: ’gevaar van foutieve metingen bij insulinestroken door warmteontwikkeling’ 27. februari 2019 – Posted in: Allgemein

80% van de medicijnenkoeltassen niet geschikt voor transport van insuline en toebehoren met koelketenverplichting

Net als de draagstof van het vloeibare insuline, baseren ook bloedsuikermeetapparaten of insulineteststroken zich op proteïnes. Deze proteïneverbindingen zijn zeer temperatuurgevoelig. Als de teststroken te koud of te warm worden dan kunnen er geen correcte metingen meer plaatsvinden.

Christina Wagner kent de gevaren want ze is de ontwikkelaar van de TÜV-geteste COOL*SAFE-koeltassen voor het transport van insuline: ‘Bij te hoge temperaturen, zijn de meetresultaten ontoereikend en daarmee niet betrouwbaar. De patiënt krijgt een fantasiewaarde als meetresultaat. En op grond daarvan berekent de patiënt zijn insulinedosis die hij dient in te spuiten. Het gevolg is dat de patiënt zichzelf verkeerde doses toedient totdat de desbetreffende teststroken opgebruikt zijn. Dat is zowel wat gezondheid betreft fataal als ook geldverslindend, omdat veel diabetici de teststroken uit eigen zak moeten betalen.’

 

Blutzuckermessung

 

Precies daarom is de koeling van insuline en diabetes-toebehoren ronduit van levensbelang.

Het is een probleem van diabetici dat veel te weinig aandacht krijgt: het inadequate transport van insulinepennen, injectienaalden en/of de bijbehorende teststroken voor de bloedsuikermeting. De vaak niet-geteste koeltassen laten of de medicijnen invriezen of houden niet lang genoeg de temperatuur vast en laten die tot boven de geoorloofde maximumtemperatuur oplopen. 

Christina Wagner: ’Ook diabetes-meetapparatuur dient niet aan al te grote temperatuurschommelingen blootgesteld te worden, omdat anders de meetresultaten onjuist zijn. In principe is dat net zoals bij de insuline of de teststroken.’

 

Deugdelijke opslag van bloedsuikerteststroken: 

  • Altijd droog bewaren (daarom niet in de badkamer)
  • Buisjes na het uitnemen van de teststrook meteen weer afsluiten – bescherming tegen luchtvochtigheid
  • Teststroken nooit in de auto bewaren (hitte/kou)
  • Teststroken tegen direct zonlicht beschermen
  • Altijd de houdbaarheidsdatum van de teststroken in acht nemen
  • Vergelijk voor gebruik altijd het codenummer op uw teststrokenverpakking en het bloedsuikermeetapparaat (bij apparaten die gecodeerd dienen te worden)

De COOL*SAFE-medicijnenkoeltassen hebben alle tests van de TÜV Rijnland doorstaan en zijn de enige in de markt, die een ononderbroken koelketen garanderen. De tassen die voor mannen en vrouwen en in veel designs en groottes aangeboden worden en ook in de apotheek verkrijgbaar zijn, beschikken over speciale koelaccu’s die de temperatuur constant in de veilige temperatuurrange van +2 tot +8° Celsius houden en daarmee de insuline en ook de teststroken zowel voor invriezen als ook voor oververhitting beschermen.

Het bijzondere van de COOL*SAFE-medicijnenkoeltassen van Artemeds Products GmbH is hun gepatenteerde koelsysteem en het gebruikte koelmiddel, dat de medicijnen ook een langere tijdsperiode in een voor insuline ideaal temperatuurbereik houdt om ook over een zeer lange tijdsspanne opgeslagen en getransporteerd te kunnen worden. Dat is in uitgebreide tests van TÜV Rijnland vastgesteld.

 

TÜV-getest – geeft zekerheid voor diabetici 

Zo heeft een langdurige test door TÜV-testers uitgewezen dat de koeltassen bij een buitentemperatuur van +20 graden Celsius de medicijnen over een tijdsperiode van 17,4 uur binnen het noodzakelijke temperatuurbereik veilig bewaard heeft. Daarmee zijn ook lange autoreizen of overzeese vluchten geen probleem meer voor diabetici of andere mensen die afhankelijk zijn van voorgeschreven medicijnen die koel bewaard dienen te worden.

Alle informatie over dit innovatieve koelsysteem voor medicijnen met koelverplichting of koelketenverplichting is te vinden op de CoolSafe website.

 

 

Presseartikel: “Gefahr von Fehlmessungen bei Insulinteststreifen durch Wärmeeinwirkung”