Tijdschriftartikel: Cool en van levensbelang: ‘Tips voor diabetici op reis’ 27. februari 2019 – Posted in: Allgemein

Gevaarlijke onderneming met insulinetransport in niet-TÜV-geteste medicijnentas

Wie tegenwoordig met medicijnen die van levensbelang zijn reist, dient absoluut te onderzoeken of deze medicijnen koel vervoerd dienen te worden. Dat geldt natuurlijk ook voor kortere uitstapjes en helemaal met de hogere temperaturen in de zomer. Niet elke diabeticus is zich er daadwerkelijk van bewust dat insuline alleen gekoeld getransporteerd mag worden opdat het zijn werking niet verliest. De meeste koeltassen houden de medicijnen echter té koel – zodat het gevaar van invriezen van de substanties ontstaat. Daarom zijn alleen door de Technische Keuringsdienst (TÜV) geteste medicijnenkoeltassen veilig.

Voor diabetici is het vaak helemaal niet zo eenvoudig het huis verlaten. Daarbij speelt vooral het zorgvuldige bewaren van medicijnen en teststroken die van levensbelang zijn een essentiële rol. Er ontstaat al snel een situatie waarin de medicijnen te warm kunnen worden. In de zomer en in een warme auto, in de bus, in de trein, bij het fietsen of gewoonweg bij het kopen, als de insuline in een donkere handtas of een donkere tas voor suikerziektepatiënten op het lichaam getransporteerd wordt, is het gevaar van oververhitting erg groot.

 

Team of medical doctors

 

Neem insuline beter mee

Veel diabetici laten hun insuline eenvoudigweg thuis. Maar daarbij offer je je spontaniteit op en daardoor ook een groot stuk levenskwaliteit! Misschien kom je toevallig een vriendin tegen en wil je nog snel samen een kopje koffie drinken en een koekje eten, of wil je ’s avonds wat langer in de stad blijven en nog samen wat gaan eten, maar dat kan dan niet omdat je je insuline thuis gelaten hebt.

Je moet met veel rekening houden en aan veel dingen denken. Temperaturen die niet in overeenstemming zijn met de aanbevolen minimum bewaartemperatuur, kunnen snel een schadelijke uitwerking hebben op het medicijn. In extreme gevallen kunnen de niet-correct bewaarde medicijnen, zoals insuline, tot een levensbedreigende situatie leiden voor patiënten en/of diabetici. Daarbij komt dat niet elke eenvoudige medicijnenkoeltas, die in de reguliere handel verkrijgbaar is, ook werkelijk volgens voorschrift van de fabrikant koelt. Naast het gevaar van te weinig en te kort koelen, kan ook te veel kou het medicijn beschadigen en tot bevriezen van de medicijnen leiden. De richtwaarde wat betreft temperatuur voor het bewaren van medicijnen zoals insuline dient streng in acht te worden genomen.

‘De werking van insuline verandert al bij een temperatuur onder de 4 graden Celsius. En het verliest zijn werking bij temperaturen boven de 41 graden Celsius. De werkingsduur van insuline neemt zonder optimale koeling af en kan zich tot een ernstig gevaar voor diabetici ontwikkelen’, aldus Christina Wagner, ontwikkelaar van COOL*SAFE-medicijnenkoeltassen.

Alle COOL*SAFE-tassen voldoen aan de eisen die aan een veilig en gekoeld transport van insuline en alle medicijnen met koelketenverplichting worden gesteld – zonder een onderbreking van de koelketen, zijn TÜV-getest en hebben in onafhankelijke tests altijd uitstekend gescoord. De medicijnenkoeltassen van Artemed Products GmbH uit München zijn daarbij in verschillende uitvoeringen en voor verschillende gebruiksdoeleinden verkrijgbaar.

De COOL*SAFE-tassen bieden een optimale veiligheid op reis, zijn getest door TÜV Rijnland en zijn afgestemd op de speciale behoeften van diabetici. Daarbij wordt een onderbrekingsvrije koelketen gegarandeerd. De insuline-koeltassen zijn in verschillende uitvoeringen voor mannen, vrouwen en kinderen verkrijgbaar. Ze kunnen direct in alle apotheken of online aangeschaft worden.

 

Presseartikel: “Cool und lebenswichtig: Tipps für Diabetiker auf Reisen”